woensdag 19 november 2014

Verslag bedrijfsbezoek 1

Dinsdag 18 november gingen Lianne Kokken en ik op oriëntatiestage bij Lilopel computer & design. Dit bedrijf werd ons aangeboden via school. We reisden met de auto af naar Capelle a/d IJssel.

Lilopel specialiseert zich in hosting, programmeren en ontwerpen van websites, logo's en visitekaartjes voor bedrijven. Het bedrijf heeft (maar) 8 medewerkers in dienst, maar heeft ambities om te groeien. Wat mij gelijk opviel bij binnenkomst is dat het een super kleine werkomgeving is. Er zijn 2 kamers beschikbaar en een vergaderruimte. Wij hadden om 13:00 uur een afspraak met de directeur van het bedrijf, meneer Taheri. We begonnen met ons interview. We hadden ieder zo'n 10 vragen voorbereid en speelde verder nog in op de antwoorden die we ontvingen.

Wat ben ik te weten gekomen?
De directeur van Lilopel heeft zelf ook gestudeerd aan Hogeschool Rotterdam. Hij is gespecialiseerd in ICT en niet in het runnen van een bedrijf. Toch is het hem gelukt. Wat opviel is dat hij heel impulsief is met dingen doen, terwijl wij juist leren eerst een plan op te stellen voordat er actie wordt ondernomen. Iedereen in het bedrijf is een beetje in zichzelf gekeerd. De medewerkers werken veel samen aan projecten. Iedereen blijft bij zijn eigen taak, maar feedback is altijd welkom. Het bedrijf kan nog heel veel doen aan communicatie. Ze hebben dan ook niemand die de marketing/communicatie op zich neemt. Dat doen ze zelf 'even tussendoor'. Het doel wat het bedrijf heeft is groeien binnen de markt. Ze willen grotere klanten aantrekken. Meneer Taheri heeft vertelt dat het belangrijk is om van je passie je werk te maken, anders wordt je nooit echt gelukkig. Als je communicatie studeert, moet je dus elke dag bezig zijn met nieuwe ontwikkelingen in het vak en dit beoefenen in de praktijk.



Ervaringen
Voordat ik naar Lilopel ging heb ik me wat georiënteerd in het bedrijf. Ik het bedrijf ge-Googled en de website geanalyseerd. Mijn ervaringen kwamen niet geheel overeen met de verwachting die ik had. Qua omgeving had ik het veel groter verwacht. Ook had ik de omgeving professioneler verwacht, omdat het nu meer een huiskamer opstelling was. Het gedrag kwam wel overeen met mijn verwachtingen. Het zijn ICT'ers en die zijn vaak vrij ingetogen en analytisch. Zo werden wij ook ontvangen. Wel gastvrij, maar niet heel uitbundig. Qua overtuigingen had ik verwacht dat ze meer gestructureerd zouden werken, maar zij geloven in impulsieve beslissingen.

Wat heb ik gedaan?
Lianne en ik zijn ons bezoek begonnen met een interview. De vragen hadden wij gebaseerd op de niveau's die we behandeld hebben in de les. Hierdoor kregen we veel informatie over het bedrijf. Ik vond zo'n interview zeker behulpzaam om een beeld te krijgen van het bedrijf. Hierna werden we rondgeleid door het bedrijf. Dit was kort en krachtig aangezien het maar twee kamers waren. Daarna vroeg meneer Taheri of Lilopel communicatieadvies konden geven, we hebben hem toen geadviseerd meer met social media te werken en zijn website uit te breiden. Ik vond het leuk dat wij dat als beginnende professionals al mochten doen. Zo kon ik gelijk mijn theorie toepassen in de praktijk en dat is toch wat je dalijk bij je aanstaande stage moet gaan doen.

Inzicht
Niet alles is altijd wat het lijkt.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten